BILJKA SE PREPORUČA ZA

Peptički ulkus

ulkuszeludca_2.jpg
Ulkus digestivnog trakta bolest je, koju je imao svaki deseti čovjek barem jednom u tijeku svog života. Tako česta pojava te bolesti upućuje na posebnu pozornost pri dijagnozi, liječenju i prevenciji. Oko 10% ljudi je imalo peptički ulkus barem jednom u...

Osteoporoza

osteoporoza
Oboljenja koštano-mišićnog sustava jedna su od sve učestalijih kroničnih bolesti. U tu skupinu bolesti ubraja se i osteoporoza. Osteoporoza je progresivna bolest kostiju koja se očituje poremećajem balansa u kojem se kost izgrađuje i razgrađuje.

Karcinom želuca

karcinomzeluca
Želudac je dio probavnog sustava. Smješten je u sredini trbuha, neposredno ispod rebara. Njegov gornji dio spojen je s jednjakom, a donji se nastavlja na dvanaesnik -početni dio tankoga crijeva.

Aspergiloza

1aspergiloza
Aspergiloza je infekcija uzrokovana Aspergillus spp. (obično A. fumigatus ili A. niger), koja se očituje kao: invazivna plućna aspergiloza (primarno u imunokompromitiranih bolesnika) aspergilom (micetom - rast gljive u već postojećoj šupljini) bronhopulmonalna aspergiloza (sindrom koji se javlja u bolesnika...


 
 

 

Pretraživanje medicinskog adresara
Pretraživanje ljekovitog bilja po abecedi

Gavez

Latinski naziv: Symphytum officinale L
Ljekarničko ime: Radix Consolidae ili Radix Symphyti.
Drugi nazivi: crni gavez, kilnjak, konjski rep, veliki gavez, crni korijen.

Gavez -CroMaps zdravstveni vodič
Gavez je domaća evroazijska polurozetasta trajnica. Gavez ima sočnu, grubo dlakavu stabljiku visine do jedan metar sa širokim kopljastim listovima, grubim maljama i oštrim vrhovima. Višegodišnji korijen gaveza raste vrlo duboko u zemlji, to je razgranjen debeo crni korijen, iznutra je bijel i sluzav. Cvate cijelo ljeto u kiticama crvenoružičastim i ljubičastim cvjetovima. Gavez raste po cijeloj srednjoj Evropi. Nalazi se uz potoke na vlažnom tlu, na vlažnim livadama nizinskog šumskog područja.

Ljekoviti dijelovi biljke
Korijen se vadi ujesen ili u proljeće, prije novog izbijanja. Listove i cvjetne stapke ubirati u svako doba. Nakon što se korijen očisti od zemlje, opere se i, da ne izgubi od sluzavog soka, suši na suncu, reže na komadiće i do kraja suši na toplom prozračnom mjestu.  

Ljekovito djelovanje
Sadrži alantoin, tanine, sluzi i pirolizidinske alkaloide. Pospješuje granulaciju i stvaranje kalusa, djeluje protuupalno (antiflogistično). Gavez je lijek kod bolesti pluća, prekomjernog lučenja želučane kiseline, kašlja, grčeva. Djeluje na koščani sustav tako da prelomljena kost brže zaraste. Primjenjuje se isključivo kao oblog. Inače cijela biljka služi za stezanje sluzokože.


Ne smije se primjenjivati oralno. Ne preporuča se primjena duža od 5 tjedana godišnje, niti tijekom trudnoće.

Recepti
2 male žličice korijena gaveza preliti s 2 dl vrele vode, kratko prokuhati, pustiti da odstoji poklopljeno 30 minuta, povremeno promiješati i procijediti. Koristiti kao oblog dva do tri puta dnevno.

Isjeckati nasitno: korijen, lišće i cvijet, i skuhati u mlijeku. Time obložiti ranu svaki dan pa će i najveća rana u vrlo kratkom vremenu zarasti. Gavez sadrži hormon auksin koji s lakoćom stvara novo tkivo - stoga rana brzo zarasta.

Kostolomi
Sitno izrezati korijen gaveza; jedna šaka stavi se u šalicu mlijeka i čim zavri odmah se skine s vatre. Tu smjesu treba obložiti oko polomljenog mjesta. Rana kao i kosti za kratko vrijeme će zarasti.

Po potrebi se osušen korijen se samelje u prah i s nešto vode umiješa u kašu, te se kao oblog stavlja kod uganuća ili iščašenja zglobova, izljeva krvi i loma kostiju. Izrazito visok sadržaj alantoina, purinskog derivata, ubrzava obnavljanje stanica i stvaranje kalusa.

Šaku gaveza kuhati u litri vode i u toj vodi se triput dnevno umivati, odstranjuje bubuljice sa lica.

Mogući neželjeni efekti pri korištenju ove biljke su u tome što ona može da smanji vaše apsorbiranje željeza i vitamina B12.

Temeljem Vaših komentara i upita, došli smo do saznanja: iako mnogi travari koriste Gavez za liječenje slomljenih kostiju, oštećenja hrskavice, oštećenja tetiva, ulceracije u probavnom traktu to nije testirano u kliničkim ispitivanjima, no neka istraživanja podupiru anti-upalno djelovanje, analgetik svojstva i imunološki odaziv bržeg zacjeljivanja, glavna prepreka testiranja je terapijski učinak prirodnog pyrrolizidinog alkaloida (PA) u Gavezu. Mnoge zemlje imaju zakonom ograničavanje distribucije, prodaje i/ili korištenja Gaveza (USA, Kanada, Njemačka, Velika Britanija). U svijetu suprotnih mišljenja o sigurnoj uporabi Gaveza, koristite ga samo uz iskusnog fitoterapeuta.

Slika korijen Gavez

Wikipedia - Gavez Integrativepractitioner 
U.S. National Library of Medicine
 na vrh

Komentari

 • neko je u komentarima pitao za latinski naziv biljke "Crni korijen" - Latinski naziv je Scorzonera hispanica ......uzgoj kao mrkva.
  visina do 90 cm,žutog cvijeta,korijen crne kože i bijelog mesa,jestivi su i mladi listovi kad prezimi i mladi cvijetni pupoljci

  Sijanje odmah u zemlju oko 1 cm dubine i razmak redova 20 cm....kasnije prorijediti.Rijetko je napadaju štetočine

  Treba barem 4 mjeseca za razvoj korijena,vade se od jeseni i kroz zimu pa do proljeća .....

  Komentar gorocrnav, 28/05/2014 11:21pm (5 months ago)

 • I JA SAM VIDIO NA SAJMU U DELNICAMA DEČKE IZ PETRINJE KOJI PRODAJU KORJEN TAKOZVANOG VILINOG KORJENA I REKLI SU MI DA TAJ KORJEN IMA STABLJIKU U OBLIKU PALME.IAKO SE LJEKOVITIM BILJEM BAVI VEČ TRIDESETAK GODINA, JOŠ NISAM NAIŠAO NITI U LITERATURI NITI U PRAKSI NA OVAJ KORJEN,ZA KOJEG NEZNAJU NITI LATINSKI NAZIV.SIGURAN SAM DA SE NE RADI O KORJENU IZ NAŠEG PODNEBLJA.UZEO SAM JEDAN KORJENČIĆ I POSLATI ČU GA NA ANALIZU,DA VIDIMO O KOJEM SE KORJENU RADI I NJEGOVOJ NAVODNOJ LJEKOVITOSTI KOJU NAVODE SPOMENUTI DEČKI IZ PETRINJE. KADA SAM GA PRVI PUT VIDIO NA SAJMU U DELNICAMA ,NAMAZAO SAM NJIME ZGLOB RUKE I OSJETIO SAM PECKANJE I ODMAH POSUMNJAO U NEKU VRSTU HRENA JER PO OBLIKU I PECKANJU PODSJEČA NA NJEGA . POZDRAV !

  Komentar milan, 12/09/2011 9:47pm (3 years ago)

 • Gospođa gore piše da je kupila vilin korjen na sajmu,,,Isto tako sam i ja kupila vilin korjen ili crni korjen te pokušavam nešto naći na netu o njemu no bez uspjeha.
  Čovjek je rekao da se ne stavlja na otvorene rane,i da je pripravak onako kako je gospođa rekla 100% učinkovit te pomaže u reumatskim bolovima,bolovima loma kostiju i sl.

  Nema odgovora na njeno pitanje pa Vas molim da mi odgovorite dali se radi o istoj biljki koju sam navela,ako nije dali mi možete napisati latinski kako se zove biljka crni korjen ili vilin korjen
  Hvala na odgovru

  Komentar Adriameer, 11/05/2011 2:57pm (3 years ago)

 • Gavez pored blagotvornih konstituenata, sadrži i neke neželjene, vrlo opasne sastojke koji nepovoljno djeluju na organizam, kada se uzima internalno (kao čaj), dok gavez koji se koristi externalno (kao krema) je mnogo sigurniji i smatra se sigurnim za korištenje. Ovisi i o vrsti gaveza, njegovom porijeklu (Rusija - Afrika), gdje je ubran i koliko ste sigurni u znanje travara koji Vam ga je preporučio, da li ga je on kupovao na slobodnom tržištu trava ili zaista ubrao sam? Najbolje se obratiti fitoterapeutu kako biste bili sigurni u odabiru biljke kao i načinu korištenja.

  Možete mi poslati Vaš mail na info@cromaps.com kako bi Vam poslali izgled biljke.

  Komentar Branka, 30/11/2010 7:57am (4 years ago)

 • Kupila sam korijen na sajmu za koji mi je prodavač rekao da se zove Crni korijen ili Vilin korijen. Upravo tražim nešto o njemu na netu tako da nisam sigurna dali je to Gavez. Po opisu - Vašem, odgovara onome što sam kupila. Crn je izvana, bijel iznutra, sluzav, jako peće kada se namaže na tijelo. Uzela sam ga radi tegoba sa ramenom koje sada već prelaze u jake bolove. Prodavač je rekao da je 100% učinkovit kod takovih tegoba, da ga koristim kao tinkturu spravljenu u rakiji komovici sa istruganim korijenom. Nije znao latinski naziv. Bere ga na području Petrinje. No, pokolebalo me je to što je rekao da ne nanosim na otvorene rane, a Vi ovdje navodite i takovu primjenu, čak brzo zarastanje. Dali možete slikom prikazati, u koliko je imate, izgled korijena kako bi utvrdila dali mi je ova alternativa biljke prihvatljiva za moje tegobe i dali je to onda Gavez ili nešto drugo. Hvala na trudu.

  Komentar delfina, 28/11/2010 7:48pm (4 years ago)

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.