BOLESTI

Neuroblastom

neuroblastom
Neuroblastom je neuroendokrini tumor koji potiče od stanica simpatičkog živčanog sustava. Najčešće nastaje iz stanica nadbubrežne žlijezde, ali može nastati i u drugim područjima gdje se nalazi simpatičko živčano tkivo (najčešće retroperitoneum i medijastinum).

PREHRANA

Biotin

vitamini2
Biotin (Koenzim R ili vitamin H) u organizmu igra centralnu ulogu u metabolizmu ugljikohidrata, aminokiselina i masti. Dio je enzimskog sustava koji povezuje izgradnju i razgradnju spomenutih biomolekula, izvora energije u stanicama.


 
 

tegobebiljeFotolia

Pretraživanje medicinskog adresara
Pretraživanje ljekovitog bilja po abecedi

Hemeroidi

Turica, Petrovac (Agrimonia eupatoria)
500 gr turice - petrovca prelijete sa 10 l vode i staviti da se kuha na laganoj temeperaturi ali ne smije zaključati voda, kuhati 10 sati poklopljeno, sutradan procijediti u flaše i staviti u hladnjak i piti prije jela 30 min po 150 ml.

Ljeskov (Corylus avellana L.) čaj za hemoroide - čajni oblozi kod hemoroida
U liječenju vanjskih hemoroida dobro pomažu oblozi napravljeni od čaja ljeskovih listova. Isti oblozi preporučuju se kod liječenja čireva i rana na nogama.
Priprema: sitno narezati jednu šaku svježe ubranih listova lijeske i preliti ih litrom proključale vode. Posudu zatim poklopite i ostavite da odstoji pola sata. Nakon što dobiveni čaj procijedite, pijte ga tri do četiri puta po 2,5 decilitra. Ljeskov mlaki čaj koristite i kao obloge kod hemeroida.

Čuvarkuća, sempervivum tectorum (natres)
300 grama čuvarkuće, čisti listovi oprani
1 limun dobro opran stavite u 2 dcl vode sa jednom žličicom sode bikarbone, neka odstoji jedan sat
750 grama  livadskog meda.
Priprema: kad limun odstoji, treba ga dobro oprati, isjeći na kriške i samljeti zajedno sa čuvarkućom. Dobićete smjesu koju procijedite kroz gazu, to sjedinite sa medom. Miješati sa drvenom žlicom i staviti u veću staklenku (cca 1,2 kg) i držati u hladnjaku. Uzimati svako jutro na prazan želudac po jednu drvenu žlicu smjese. Smjesa traje mjesec i pol.

Kantarion - Hypericum perforatum L.
Kantarion se oduvjek kod svih naroda cijenio i upotrebljavao u narodnoj medicini za liječenje različitih bolesti. Izvrsno je sredstvo protiv opekotina, rana, za poboljšanje apetita, za liječenje jetre, tegoba prelaznih godina, nervoze, i bolesti želudca.

Kantarionovo ulje
Stavite kantarionove cvjetove u jednu litru kvalitetnog ulja (maslinovo ulje) i držite ga na suncu do 30 dana dok dobro ne pocrveni. Odlično je sredstvo za rane, opekotine i upalu jajnika kod žena. Tim se uljem mažu hemoroidi (navečer prije spavanja, natopiti malo vate u ulje i staviti na hemeroide).

Hemeroidi su otečene, ali normalno prisutne krvne žile u i oko anusa (čmar) i donjeg dijela rektuma (zadnje crijevo), koje su proširene pod pritiskom, slično kao i proširene vene na nogama. Uzrok hemeroida je sjedenje dugotrajno (vozači i sl.), nezdrave navike (kriva hrana i nekretanje) te nehigijena (pranje anusa nakon velike nužde). Moguće je prevenirati ponovni nastanak hemeroida, promjenom stila života, u smislu promjene ishrane (prehrana s više vlaknaste hrane - voće, povrće) i pijenje puno tekućine (8 - 9 časa tekućine, ne alkohola, dnevno). Takav način prehrane pogoduje nastanku mekše stolice, a time je olakšano pražnjenje crijeva i smanjenje tlaka, koji kad je povišen pogoduje nastanku hemeroida.

Komentari

  • super.

    Komentar jasmina, 03/04/2012 5:21pm (2 years ago)

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.